Project “Atletiek in Mozambique”

Sportaround gelooft erin dat jongeren via sport een sociaal netwerk kunnen uitbouwen en op deze manier goed geïnformeerde keuzes maken die hun toekomst beïnvloeden. Jammer genoeg is aan sport doen in Mozambique voor jongeren niet zo eenvoudig. Vooral meisjes vinden moeilijk de weg naar de sportclub. Enerzijds is er een gebrek aan goed opgeleide trainers en goede sportfaciliteiten, anderzijds is het voor vrouwen veel minder evident om aan sport te kunnen doen. Doordat ze vaak minder lang naar school gaan, minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt en meer te maken krijgen met geweld en uitbuiting is sporten voor hen geen evidentie. Anna Galle trekt ons project in Mozambique. Zij woont, werkt én traint een groot deel van het jaar in Mozambique. Al twee jaar is ze lid van de lokale atletiekvereniging en stilaan wordt ze een vaste waarde op Mozambikaanse loopwedstrijden.
Vorig jaar steunde Sport Around de opstart van een “Sport Academie” die de lokale sportverenigingen in Mozambique bundelt en zo meer jongeren bereikt. Binnen dit netwerk worden evenementen georganiseerd en overlegmomenten met de lokale sportverenigingen ingepland.
Volgend jaar zullen we financiële steun bieden aan een trainster die zich toelegt op de training van jonge meisjes. Via haar zullen we vrouwelijke atleten ondersteunen met behulp van basis uitrusting (schoenen en kleren) en onkosten voor vervoer naar de training en wedstrijden om op die manier toch al een aantal drempels te verlagen om te kunnen sporten. We hebben ook plannen om beloftevolle atleten financieel, sociaal en praktisch te ondersteunen voor trainingsstages. In een volgende fase zullen we inzetten op het bereiken van meer jonge vrouwelijke sporters.

Het project in Mozambique is nog in zijn beginfase en kan daarom zeker nog financiële ondersteuning gebruiken. Je kan jouw steentje bijdragen op verschillende manieren:
Individuele financiële giften: Stort jouw bijdrage op het rekeningnummer van Sportaround (BE56 1030 3750 2288) met de vermelding “Project Mozambique”. Vanaf 60 euro bezorgen we je een Mozambikaanse “Capulana” als bedanking zodat je het kleurrijke Mozambique in huis kan halen! Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
Spaghetti & info avond : Op 23 februari kan je vanaf 18h mee aan tafel schuiven voor lekker spaghetti (10 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen) en meer info over het project krijgen in de kantine van RCG aan het Wouter Weylandt stadion (Emanuel Hielstraat 106, 9050 Gentbrugge). Inschrijven doe je per mail naar anna.galle@hotmail.com met vermelding van je naam, aantal personen en vegetarisch of niet.

Meer info over het project of over Mozambique kan je ook vinden bij Anna: anna.galle@hotmail.com.