Nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek

Nieuwe voedingsdriehoek:

In september 2017, op de twintigste verjaardag van de “actieve voedingsdriehoek” stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven, het vroegere VIGeZ, haar nieuwe voorlichtingsmodel voor voeding en beweging voor.

Heel opvallend aan de nieuwe voedingsdriehoek is dat hij op zijn kop staat. We zien een donkergroene, lichtgroene, oranje en rode zone. Deze kleuren representeren hoe veel en hoe vaak je deze voedingsmiddelen mag consumeren. Boven de zones staat water. Hiermee wil Gezond Leven benadrukken dat er qua vocht vooral water moet worden gedronken. De aanbeveling voor volwassenen zegt 2,5 liter vocht in te nemen per dag, komende uit 1,5 liter drinkvocht en 1 liter vocht uit de voeding.
In de donkergroene, ook wel de grootste zone, staan de basis van een gezond voedingspatroon: de plantaardige voedingsmiddelen. Hier staan groenten, fruit, aardappelen, brood, volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, tofu en plantaardige oliën. Deze voedingsmiddelen hebben duidelijke gezondheidsvoordelen en mogen zo veel mogelijk geconsumeerd worden.
De lichtgroene zone bevat vis, melk en melkproducten, eieren en kip. Deze voedingsmiddelen mogen geconsumeerd worden, maar met mate. Met deze voedingsmiddelen moeten we duurzaam en zuinig mee omspringen, voor onze eigen gezondheid en voor het milieu. Wissel daarom af met peulvruchten en tofu.
In de oranje zone staan rood vlees en boter. Eet hier niet te veel van, want deze voedingsmiddelen hebben ook een ongunstig effect op je lichaam.
In de rode zone staan de verwerkte voedingsmiddelen zoals alcohol, koekjes, chips, vleeswaren,… Deze voedingsmiddelen brengen geen enkele nuttige voedingsstof aan. Daarom gebruik je hiervan best niet te veel. En denk eraan: hoe minder je deze consumeert, hoe meer je ervan geniet!

BRON: www.gezondleven.be

Bewegingsdriehoek:

Terwijl in het oude gezondheidsmodel voeding en beweging samen werden genomen, staan ze in het nieuwe model apart. Zo is er naast de vernieuwde voedingsdriehoek ook een bewegingsdriehoek bijgekomen. Deze toont aan dat lang stil zitten problematisch is en probeert te motiveren om elk half uur even recht te staan, een glas water te drinken of een ander “bewegingstussendoortje” te nemen.
Lang stil zitten kleurt in de bewegingsdriehoek oranje. Dit moet je dus regelmatig onderbreken.
Bewegen is gezond, daarom is dit groen in de bewegingsdriehoek. Hoe groener de zone, hoe intensiever de beweging. Zo probeer je best het grootste deel van de dag te bewegen, door bijvoorbeeld staand te computeren, lichte huishoudelijke taken te doen en altijd de trap te nemen in plaats van de lift. Deze lichte bewegingen met een minimum aan inspanning bieden je tal van gezondheidsvoordelen. De bewegingsdriehoek motiveert ook om dagelijks een iets intensere activiteit te doen zoals fietsen naar het werk of ’s avond een stevige wandeling. Naast dagelijks lichte en matige activiteiten, raadt de bewegingsdriehoek ook aan om één keer per week met hoge intensiteit te sporten.

Waarom is bewegen nu eigelijk zo gezond? Wel, om veel redenen. Bijna te veel om bij te houden. Hieronder geven wij jullie een kort overzicht:
Voldoende actie is goed voor je gewicht, bloeddruk, cholesterol, spieren en botten, bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgt het voor minder (rug)pijn, vermoeidheid, gewrichtklachten en reduceert het de kans op darmkanker, borstkanker, osteoporose, diabetes type 2, hart en vaatziekten en valincidenten.
Bovendien is bewegen ook goed voor je geest. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt.

Vindt je het moeilijk om gemotiveerd te blijven? Probeer samen met anderen te bewegen! Zo bouw je niet alleen aan je gezondheid, maar ook aan je vriendschap.

BRON: www.gezondleven.be